Zdravé zuby a ústna dutina – ako na to?

 

Pekný chrup a úsmev vytvárajú prvý dojem. Vaše zuby nemusia byť dokonalo rovné, podstatné je, aby boli zuby zdravé. Vtedy budia v ľuďoch, s ktorými sa stretávame, dojem dôvery a čistoty. Zdravé zuby nie sú však len estetickou záležitosťou. Zápaly, ktoré vznikajú v ústnej dutine môžu zasahovať aj do iných častí tela a spôsobovať vážnejšie problémy. Preto je pravidelná staroslivosť o zuby mimoriadne dôležitá.

Pokračovať v čítaní „Zdravé zuby a ústna dutina – ako na to?“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Ateroskleróza – prehľad ochorenia

ateroskleróza

Čo je to ateroskleróza

Ateroskleróza je ochorenie ciev, pri ktorom postupne dochádza k chronickému poškodeniu vnútornej výstelky ich stien – endotelu. Do poškodenej steny cievy sa pritom ukladajú tuky, najmä cholesterol, a dochádza k zužovaniu priesvitu cievy. Takýmto spôsobom sa zhoršuje prietok krvi cievou, tento stav môže mať za následok množstvo zdravotných komplikácií i veľmi závažných stavov. Pokračovať v čítaní „Ateroskleróza – prehľad ochorenia“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Pozor na vysoký cholesterol!

Čo je to cholesterol

cholesterolJedným z najčastejších slovných spojení, najmä pokiaľ ide o stravovacie návyky a zdravie, býva „vysoký cholesterol“. Bez prílišného premýšľania ho považujeme ho akýsi výkričník, signál o tom, že sa v našom tele deje niečo zlé, čo treba napraviť. Aj pri cholesterole však platí, že veci nie sú jednoducho čierne či biele. Pokračovať v čítaní „Pozor na vysoký cholesterol!“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Ako predísť rakovine žalúdka?

Čo to je rakovina žalúdka

rakovinové-bunkyRakovina žalúdka je ochorením zapríčiňujúcim zhubný nádor v žalúdku. Toto ochorenie v mnohých prípadoch vedie až ku smrti postihnutých pacientov. Rakovina žalúdka predstavuje celkovo asi 10% všetkých nádorových ochorení. Najkritickejšou skupinou na postihnutie rakovinou žalúdka sú muži vo veku 40 – 60 rokov. Liečba rakoviny žalúdka závisí od štádia a rozsahu ochorenia. V niektorých prípadoch však ide už iba o zmiernenie príznakov zapríčinených rakovinou. Nádej na úplné vyliečenie je možná iba v skorých fázach ochorenia. Pokračovať v čítaní „Ako predísť rakovine žalúdka?“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Fermentovaná papája – tradičný prostriedok proti civilizačným ochoreniam

Papája v surovom stave je obľúbené tropické ovocie, pričom je ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny A, C a draslík. Obsahuje aj niekoľko enzýmov prospešných ľudskému organizmu, z ktorých si najväščiu pozornosť vyslúžil papaín, enzým s priaznivými účinkami, upokojujúci žalúdočnú sliznicu. Pokračovať v čítaní „Fermentovaná papája – tradičný prostriedok proti civilizačným ochoreniam“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Liečba rán fermentovanou papájou

Diabetická noha

Ťažko sa hojace, niekedy až chronické rany sa v poslednom období stali doslova civilizačným problémom. Príčinou sú, okrem starnutia obyvateľstva, hlavne vo vyspelých krajinách, aj stravovacie návyky a nesprávny životný štýl, ktoré spolu s genetickou predispozíciou často vyústia do diabetických ochorení. Pokračovať v čítaní „Liečba rán fermentovanou papájou“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Crohnová choroba


Pri chronických zápalových ochoreniach, medzi ktoré patrí i Crohnova choroba, nemožno hľadať ich jedinú samostatnú a ľahko odstrániteľnú príčinu. Bohužiaľ patria medzi stavy, kedy je dôvodov zápalu a jeho chronického pokračovania celé množstvo a pomôcť môže len individuálna a dostatočne dlhú dobu vedená terapia. Pacient sa v takej chvíli stáva synonymom tohto medicínskeho termínu – človekom trpezlivým.


Pokračovať v čítaní „Crohnová choroba“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

FERMENTOVANÁ PAPÁJA V BOJI PROTI RAKOVINE

 


Vplyv oxidatívneho stresu na náš organizmus je čoraz viac skloňovanou témou z hľadiska zdravotných rizík i jeho možného poškodenia. Ide o stav, kedy nastáva nerovnováha v pomere prooxidačných a a antioxidačných faktorov v prospech prvej skupiny.


Pokračovať v čítaní „FERMENTOVANÁ PAPÁJA V BOJI PROTI RAKOVINE“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

PAPÁJA – LIEČIVÁ SILA FERMENTÁCIE


Obyvatelia oblastí, kde tropický strom s latinským názvom Carica papaya rastie, si dávno všímali jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus. Zaujímali sa nielen o ovocie, ale aj o jeho fermentáciu, bez povšimnutia nezostali ani listy rastliny. Napríklad na Filipínach, či v Japonsku je fermentovaná papája známa ako spoľahlivé tonikum zdravia, mnohými domácimi užívané každodenne.


Pokračovať v čítaní „PAPÁJA – LIEČIVÁ SILA FERMENTÁCIE“

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez: