Pri chronických zápalových ochoreniach, medzi ktoré patrí i Crohnova choroba, nemožno hľadať ich jedinú samostatnú a ľahko odstrániteľnú príčinu. Bohužiaľ patria medzi stavy, kedy je dôvodov zápalu a jeho chronického pokračovania celé množstvo a pomôcť môže len individuálna a dostatočne dlhú dobu vedená terapia. Pacient sa v takej chvíli stáva synonymom tohto medicínskeho termínu – človekom trpezlivým.
PRÍRODNÝ LIEK NA CROHNOVU CHOROBU
Pri Crohnovej chorobe, ktorá je podmienená aj genetikou, prirodzenej ľudskej imunity, bakteriálnych faktorov v gastrointestinálnom trakte a v neposlednom rade i rýchleho životného štýlu, nevhodným stravovacím návykom i kvalite potravín, môže byť nápomocným znižovanie oxidatívneho stresu v organizme. V tomto smere by mohlo byť nápomocné užívanie produktov z fermentovanej papáje a extraktu z listov tohto tropického stromu s latinským názvom Carica papaya. Prírodný liek, obľúbený najmä v juhovýchodnej Ázii, je bohatým zdrojov antioxidantov, poskytujúcich ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Významným enzýmom obsiahnutým vo fermentovanom plode papáje je papaín, ktorý má priaznivé a upokojujúce účinky na žalúdočnú sliznicu.
PAPÁJA A CROHNOVA CHOROBA
Odborníci na výživu odporúčajú papáju ako ovocie vhodné pre pacientov s Crohnovou chorobou, dokonca i v období zhoršenia príznakov ochorenia, aj preto, že je ľahko stráviteľná, bohatá na vitamíny A, C a draslík. Surovú papáju radia mnohé zahraničné stránky, venujúce sa pacientom s Crohnovou chorobou, k desiatke najvhodnejších jedál pre túto skupinu ľudí. Vo fermentovanej forme navyše papája obsahuje celú bohatú škálu probiotických kultúr, ktoré sú pre správne fungovanie gastrointestinálneho traktu veľmi dôležité. Rovnováha v črevách a ich kolonizácia vhodnými mikroorganizmami je v literatúre, venujúcej sa výžive a jej súvislosti s chronickými ochoreniami zažívacieho traktu čoraz častejšie skloňovanou témou. Nadmerný rast kvasiniek, napríklad druhu candida albicans, dávajú niektorí autori do súvislosti so zmieňovanou nerovnováhou v zažívacom trakte, spoluzodpovednom za správne fungovanie imunitného systému ľudského organizmu.
PRAVIDELNÉ UŽÍVANIE VEDIE K ZLEPŠENIU ŤAŽKOSTÍ
Štúdiu účinkov fermentovanej papáje a extraktu z jej listov na priebeh Crohnovej choroby sa zatiaľ vedecké štúdie v pravom slova zmysle podrobnejšie nevenovali, za ich priaznivý účinok však hovoria skúsenosti niektorých pacientov a vyjadrenia výživových špecialistov. Niekoľkomesačné pravidelné užívanie extraktu preukázalo benefity u podobných diagnóz. Z literatúry je zrejmé priaznivé pôsobenie fermentovanej papáje pri žalúdočných vredoch, edémoch a poruchách sekrécie. Zároveň dokáže priaznivo pôsobiť na odumreté tkanivo, čistiť črevnú stenu od nánosov, papaín takisto pomáha pri celiakii, či chronických zažívacích ťažkostiach. Keďže sa jedná o prírodnú, organizmus nezaťažujúcu liečbu, jej vedľajšie účinky sú veľmi málo pravdepodobné.