Papája v surovom stave je obľúbené tropické ovocie, pričom je ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny A, C a draslík. Obsahuje aj niekoľko enzýmov prospešných ľudskému organizmu, z ktorých si najväščiu pozornosť vyslúžil papaín, enzým s priaznivými účinkami, upokojujúci žalúdočnú sliznicu.Papája je tiež bohatým zdrojov antioxidantov, chrániacich bunky pred voľnými radikálmi. Spôsobom ako uchovať telu prospešné látky, ba ich ešte obohatiť o ďalšie vlastnosti, je fermentácia plodov a listov papáje, tropického stromu s latinským názvom Carica papaya.
Priaznivý účinok na imunitný systém
Vplyv na imunitu je jednou z dôležitých oblastí, ktorej sa venujú výskumné tímy skúmajúce pôsobenie extraktu z fermentovanej papáje na ľudský organizmus. Pozitívny vplyv papáje sa preukázal nielen u zdravých ľudí, ale i u jedincov postihnutých oslabenou imunitou. Vplyv fermentovanej papáje na imunitu študuje i prominentný francúzsky virológ, spoluobjaviteľ vírusu HIV, Luc Montagnier. Jeho výskum potvrdil vynikajúce vlastnosti fermentovanej papáje pri potláčaní oxidatívneho stresu a stimulácii imunitného systému.
Oxidatívny stres v pozadí mnohých chorôb
Skúmaniu mechanizmu priaznivého účinku fermentovanej papáje na imunitný systém i efektom na molekulárnej úrovni sa vo svojich štúdiách venuje celý rad britských, talianskych, kórejských i japonských vedcov. Priaznivé účinky na ľudský organizmus, známe napríklad Japoncom či Filipíncom, konzumujúcim fermentovanú papáju už po stáročia, sú tak potvrdené i na vedeckej úrovni. V prácach vedcov sa najčastejšie hovorí o oxidatívnom strese a jeho súvise s častými diagnózami, ako sú cukrovka, rakovina, srdcovocievne ochorenia, infarkt, Alzheimerova či Pakinsonova choroba. Práce sú v prevažnej miere zamerané na mechanizmy bunky ochraňujúcich (cytoprotektívnych) vlastností fermentovanej papáje a účinných látok, ktoré obsahuje. Je pozoruhodné, aký výrazný úžitok prináša tento jednoduchý prírodný produkt pri oxidatívnom poškodení buniek, a to bez vedľajších účinkov.
Toxíny v hranolkách, káve, či chlebe
Kadry Mohamed Sadek, v práci publikovanej v roku 2012, uvádza veľmi sľubné závery týkajúce sa toxického pôsobenia akrylamidu na biele laboratórne potkany, pričom jednej z intoxikovaných skupín zvierat bol zároveň podávaný extrakt z fermentovanrej papáje. Akrylamid je karcinogénna a mutagénna látka, s ktorou sa organizmus dostáva do styku každodenne. Nachádza sa napríklad v hranolkách, praženej káve, zemiakových lupienkoch, či obyčajnom chlebe. V publikovanej štúdii bolo preukázaných niekoľko negatívnych procesov prebiehajúcich vplyvom oxidatívneho stresu v žalúdku, pečeni i ľadvinách pokusných zvierat. V skupine potkanov, ktorým bol zároveň podávaný extrakt z fermentovanej papáje boli jeho priaznivým pôsobením tieto procesy značne zmiernené, ba dokonca úplne pozastavené.
Zlepšenie kvality spermií
Z pohľadu zvyšujúcej sa neplodnosti mužov je zaujímavou aj štúdia profesorky Paoly Piomboni z talianskej University of Seina.
Jej tím skúmal vplyv beta-glukánu, papáje a vitamínov C a E na kvalitu spermií na skupine päťdesiatich mužov s leukocytospermiou. Uvedená kombinácia prípravkov im bola podávaná počas troch mesiacov, pričom bol pozorovaný významný nárast počtu morfologicky normálnych spermií a tiež zlepšenie ich pohyblivosti. Na priaznivom účinku terapie, ktorej cieľom bolo zvýšenie plodnosti vybranej vzorky mužskej populácie, sa podľa kolektívu vedcov podieľajú antioxidanty, enzýmy a vitamíny.
Fermentovaná papája a žalúdočné vredy
Nigérijský vedec Oloyede s kolektívom skúmal problematiku žalúdočných vredov a vplyv fermentovanej papáje na ich liečbu. Už v úvode práce spomína, že papája je v tejto africkej krajine tradičným prírodným prostriedkom na uvedenú diagnózu.
Oloyede tím pri pokuse, ktorý zrealizoval na samcoch potkanov s albinizmom, pozoroval výrazné zníženie gastrickej acidity, zvýšenie pH žalúdka a potlačenie vysokého percenta žalúdočných vredov v porovnaní s kontrolnou skupinou, čím potvrdil účinnosť fermentovanej papáje ako tradičného liečebného prostriedku.