Vplyv oxidatívneho stresu na náš organizmus je čoraz viac skloňovanou témou z hľadiska zdravotných rizík i jeho možného poškodenia. Ide o stav, kedy nastáva nerovnováha v pomere prooxidačných a a antioxidačných faktorov v prospech prvej skupiny.
VPLYV ANTIOXIDANTOV NA VOĽNÉ RADIKÁLY
Voľné radikály nemusia byť vždy našimi nepriateľmi a mnohé majú svoj význam, dôležitá je však i tu rovnováha. Za fyziologických okolností sa voľné radikály nepretržite tvoria v organizme, zohrávajúc dôležitú úlohu v imunitnom systéme, pri inaktivácii a degradácii patogénov, potrebné sú pri relaxácii hladkého svalstva, pri činnosti trombocytov a raste buniek hladkého svalstva. Ich protiváhou a kontrolou sú v súčasnosti často skloňované antioxidačné mechanizmy.
Patria sem preventívne antioxidanty, zabraňujúce tvorbe voľných radikálov, ich vychytávače i reparačné enzýmy opravujúce už poškodené molekuly. Jedným z podstatných následkov oxidatívneho stresu je reakcia voľných radikálov so sacharidmi, lipidmi, proteínmi, či DNA nášho organizmu.
POZOR NA CHOLESTEROL
Významná je reakcia s molekulami lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL cholesterol), ktoré ak sú oxidované, akumulujú sa v makrofágoch, majú prozápalové účinky a prispievajú i k formovaniu arterosklerotických lézií. Priaznivý vplyv na úpravu pomeru LDL a HDL cholesterolu – lipoproteínov s nízkou a vysokou hustotou – má aj fermentovaná papája, čo uvádzajú napríklad autori Somanah a Aruoma na základe svojej štúdie z roku 2012. V jej závere sa uvádza, že pomer LDL a HDL sa po užívaní papájového extraktu signifikantne zmenil. Protizápalové, imunomodulačné a antioxidačné vlastnosti látok obsiahnutých vo fermentovanej papáji viaceré zdroje považujú aj za faktory znižujúce pravdepodobnosť vzniku alzheimerovej choroby, či ako prevenciu rakoviny.
AKO SÚVISÍ RAKOVINA S CUKROVKOU?
Okezie L. Aruoma z American University of Health Sciences v Signal Hill vo svojom článku, ktorý spolu s autormi publikoval v októbri 2014, spomína spojitosť cukrovky s rizikom rakoviny a v tejto súvislosti skúma rolu fermentovanej papáje ako vhodného prírodného doplnku ich liečby. Na základe demonštrovanej efektívnosti prípravku pri kontrole glykémie, jeho protizápalovým a antioxidatívnym účinkom predpokladá priaznivý účinok papáje, nakoľko voľnými radikálmi indukované poškodenie v organizme môže byť spúšťačom:
- rakoviny pečene
- rakoviny močového mechúra, prsníka či prostaty – v prípade tejto štúdie u pacientov s diabetom druhého typu.
FAJČENIE A RAKOVINA – POMÔŽE PÁPAJA
So zaujímavou štúdiou prišiel hepatogastroenterológ Francesco Marotta z Milána v spolupráci s kolegami z talianskych, japonských a amerických univerzít. Do štúdie bolo zahrnutých 54 geriatrických pacientov bez vážnych ochorení, časť z ktorých predstavovali aktívni fajčiari. Súčasťou výskumu sa stal i polymorfizmus génu GSTM1, ktorého nulová mutácia je spájaná so zvýšeným rizikom rakoviny kvôli vyššej zraniteľnosti jeho nositeľov toxínmi a karcinogénnymi látkami. Výsledky testov priniesli zlepšenie v oxidatívno-antioxidatívnej rovnováhe zúčastnených, pričom najväčší benefit pôsobenia extraktu z papáje bol pozorovaný u fajčiarov a čo sa týka efektu reparačných mechanizmov DNA, prejavy protektívneho efektu boli signifikantné práve v skupine s nulovou mutáciou génu GTSM1. I tu sa uvádza, že hoci spôsoby interakcie extraktu z papáje v organizme si vyžadujú ďalšie štúdium, cesta jeho využívania sa javí byť ako veľmi sľubná.