Diabetická noha
Ťažko sa hojace, niekedy až chronické rany sa v poslednom období stali doslova civilizačným problémom. Príčinou sú, okrem starnutia obyvateľstva, hlavne vo vyspelých krajinách, aj stravovacie návyky a nesprávny životný štýl, ktoré spolu s genetickou predispozíciou často vyústia do diabetických ochorení. Ich veľmi nepríjemnou súčasťou sú ťažko sa hojace rany na dolných končatinách, ktoré nezriedka končia i amputáciou. Pre svoj pôvod v diabete mellitus sa najčastejšie vznikajúce rany nazývajú aj diabetická noha.
Zareagovať včas
Predísť rozvoju diabetickej nohy je možné už pri prvom varovnom signále, prediabete, teda stave predchádzajúcom diabetu (prediabetes je charakteristický zvýšenou úrovňou glukózy v krvi), je dôležité pokúsiť sa znížiť hladinu cukru v krvi zlepšením životosprávy a vhodnými doplnkami výživy. O to dôležitejšie je včas reagovať na vzniknutú situáciu v neskorších štádiách ochorenia pri hojení už vzniknutých rán.
Elixír zdravia
Diabetológovia odporúčajú celý rad potravín vhodných pre každodennú výživu cukrovkárov, jednou z nich, ktorá zaujala aj odborníkov, je fermentovaná papája a extrakt, ktorý sa z nej pripravuje.
Papáju plodí tropický strom s latinským názvom Carica papaya, fermentované plody z neho na Filipínach a v Japonsku domácimi obyvatelia už celé stáročia užívajú každodenne ako elixír zdravia a života.
Účinok na hojenie rán
Dvojica vedcov Eric Collard a Sashwati Roy, zverejnila na stránkach odbornej literatúry v roku 2010 zaujímavú štúdiu so sľubnými výsledkami venovanú pôsobeniu fermentovanej papáje na hojenie rán u dospelých obéznych diabetických myší. Prípravok z fermentoanej papáje im bol orálne podávaný osem týždňov. Hladina glukózy v krvi sa u myší znížila a zlepšil sa aj lipidový profil, bez toho, že by došlo k nárastu hmotnosti pokusných zvierat. Takisto autorská dvojica preukázala zníženie hladiny cholesterolu.
Úplne uzatvorenie sa a zhojenie rán bolo zaznamenané už pri dávkovaní 0,2 g na kilogram telesnej hmotnosti. Išlo o dvojitú štúdiu s kontrolnou skupinou myší užívajúcou placebo, prípravok z papáje v potrebnom množstve vedci dávkovali pomocou žalúdočnej sondy. Pozitívne zmeny sa prejavili už po ôsmych dňoch, značné rozdiely v porovnaní hojenia rán oboch skupín sa objavili po ôsmych týždňoch podávania prípravku z fermentovanej papáje.
Vedci merali aj pomerne zložité chemické procesy podielajúce sa na zrýchlení procesu hojenia rán ako je napríklad stimulácia produkcie reaktívnych foriem kyslíka makrofágmi prítomnými v rane. Došlo k preukázateľnému zlepšeniu tohto parametra u myší užívajúcich fermentovanú papáju.
Príroda a skúsenosti
O bezpečnosti užívania fermentovanej papáje sa ľuďia presvedčili jej bezproblémovým dlhodobým užívaním. Podobné výsledky ako u v pokuse dvojice vedcov možno očakávať u pacientov s chronickými ranami vznikajúcimi najmä v spojitosti s diabetom. Výskum potvrdzjúci znižovanie hladiny cukru v krvi u ľudských pacientov absolvoval napríklad tím odborníčky na molekulárnu výživu z ostrova Maurícius, Jhoti Somanah.
Čo sa týka účinku na hojenie rán u diabetikov, fermentovaná papája si určite zaslúži pozornosť.