Čo je Maqui?
Štyri až päť metrov vysoký vždyzelený strom Aristotelia chilensis, nazývaný domácimi maqui, je rastlinou valdivijských lesov Čile a Argentíny, ktorá je len zriedka pestovaná, väčšina jej populácie rastie v divej prírode. Srdcom oblasti, kde maqui rastie, sú čilské provincie Coquimbo a Aysén. Neveľké tmavomodré až čierne plody maqui chuťou pripomínajú černice a pretože sú zberané z ťažko dostupných miest, predstavuje ročný zber plodov celosvetovo len okolo deväťdesiat ton. Maqui dozrievajú od decembra do marca – v čase juhoamerického leta a jesene a ich zberu sa venujú prevažne patagónski domorodci z kmeňa Mapučov.
Na konci leta sú plody zároveň veľmi obľúbenou potravou pre vtáctvo. U Mapučov sa maqui využíva na výrobu nápoja „čiča“, ktorý sa produkuje vo fermentovanej i nefermentovanej podobe. Ten historicky prinášal silu a výdrž ich bojovníkom. Mapučovia používajú listy, stonky a plody maqui, rovnako ako spomínané ovocné víno a mušt z nich po celé generácie.
Účinky maqui na medicínskom poli
Predmetom medicínskeho záujmu u maqui je najmä flavonoid antokyanín, známy priaznivým vplyvom na ľudské zdravie. Podľa práce Fredesa a Yousefa, uverejnenej v roku 2014 v periodiku Journal of the science of food and agriculture sa jeho obsah v plodoch pohybuje od 6,6 do 15 gramov na kilogram čerstvého ovocia, pričom tri z genotypov maqui majú jeho obsah výrazne vyšší, než ostatné. Okrem toho sú jeho plody bohatým zdrojom ďalších flavonidov, alkaloidov, vitamínov a minerálov. Romanucci a D´Alonzo vo svojej tohoročnej štúdii (2016) sumarizujú pozitíva konzumácie maqui, pričom spomínajú najmä jeho protizápalové a tonizujúce účinky, ako i efektivitu proti hnačkovým ochoreniam. Predpokladá sa i antibakteriálny a protirakovinový účinok tmavomodrých plodov Aristotelie chilensis, ako aj ich benefit pre diabetikov.
Wattson a Schonlau v článku uverejnenom v periodiku Minerva cardioangiologica v roku 2015 uvádzajú, že delfinidíny obsiahnuté v extrakte z maqui majú vysoký antioxidačný potenciál a dokážu pomáhať napríklad pri prevencii trombózy. Títo autori ovocie zároveň odporúčajú ako podpornú liečbu pri žilových zápaloch a predpokladajú pozitívny vplyv na organizmus aj pri osteoporóze, pretože podľa nich pomáha zastaviť demineralizáciu kostí.
Dostupnosť maqui na našom trhu
Organická dužina maqui dostupná u nás pochádza takisto z Čile. Pripravovaná je mrazením a následným sušením ovocia zbaveného šupiek pod bodom mrazu. Ďalej prichádza v procese prípravy na rad drvenie, preosiatie takto vzniknutej hmoty a balenie. Odporúčaná dávka tohto zdravého extraktu je tri až päť gramov denne.
Zhrnutie účinkov maqui:
- priaznivý vplyv na ľudské zdravie
- protizápalové a tonizujúce účinky
- efektívne proti hnačkovým ochoreniam
- antibakteriálny a protirakovinový účinok
- vhodné pre diabetikov
- vysoká miera antioxidácie
- podporná liečba pri žilových zápaloch a osteoporóze
Získať maqui v kombinácii s ďalšími vzácnymi prírodnými produktami z amazonského pralesa môžte napríklad v produkte Amazon Superfood.