PAPÁJA – LIEČIVÁ SILA FERMENTÁCIE

papája účinky

Obyvatelia oblastí, kde tropický strom s latinským názvom Carica papaya rastie, si dávno všímali jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus. Zaujímali sa nielen o ovocie, ale aj o jeho fermentáciu, bez povšimnutia nezostali ani listy rastliny. Napríklad na Filipínach, či v Japonsku je fermentovaná papája známa ako spoľahlivé tonikum zdravia, mnohými domácimi užívané každodenne.


Hoci vtedajšie vedecké poznatky boli vzdialené od dnešných možností, roky pozorovaní a praxe priniesli fermentáciou upravenej papáji ľudovú popularitu, za ktorej podstatou sa skrývajú konkrétne chemické procesy veľmi priaznivo vplývajúce na naše telo. 

Listy z papáje

FERMENTOVANÁ PAPÁJA – ELIXÍR ZDRAVIA

Sila fermentovanej papáje i extraktu z jej listov – paw paw spočíva vo vysokom obsahu protektívnych antioxidantov akými sú tripeptid glutatión, poskytujúci dôležitú ochranu buniek pred voľnými radikálmi, či enzým superoxid dismutáza s podobnými účinkami. Ten je prirodzeným bioorganickým antioxidantom, meniacim superoxidové radikály na telu menej škodlivý peroxid vodíka a kyslík, vykazujúc tak protizápalový účinok in vivo. Významným enzýmom izolovaným z papáje je papaín, ktorý má priaznivé a upokojujúce účinky na žalúdočnú sliznicu. Vďaka tomu je nápomocný pri mnohých ochoreniach gastrointestinálneho traktu: žalúdočných vredoch, edémoch, či poruchách sekrécie, pôsobí na odumreté tkanivo, pomáha čistiť črevné steny od nánosov, celiakii, chronickej hnačke.

LIEČIVÉ ÚČINKY POTVRDZUJÚ VEDECKÉ ŠTÚDIE

Najmä v poslednom období sa štúdiu účinku fermentovanej papáje začali venovať viaceré vedecké tímy a v odborných publikáciách zverejnili zaujímavé výsledky svojich štúdií. Vyplýva z nich široký záber tohto potravinového doplnku nielen čo sa týka spektra ochorení, pri ktorých pomáha, ale i v množstve ľudí, ktorým jeho užívanie prináša benefit – sú nimi staršie osoby, fajčiari, ľudia s nábehom na cukrovku a mnohí ďalší.

Jednou zo skupín podrobne študujúcich účinky fermentovanej papáje je tím odborníčky na molekulárnu výživu z ostrova Maurícius, Jhoti Somanah. V jednej z mnohých štúdií bol sledovaný vplyv štrnásť týždňov trvajúcej suplementácie šiestich gramov extraktu denne na reprezentatívnej vzorke Maurícijčanov. Výsledkom boli pozitívne zmeny v hladine CRP, cholesterolukyseliny močovej voči kontrolnej vzorke.

V závere práce jej autori uviedli, že užívanie fermentovanej papáje je účinným a ekonomicky dostupným prírodným doplnkom najmä pre skupiny ľudí ohrozené cukrovkou, rizikom srdcovej príhody, neurologických a ďalších chorôb, v ktorých hrá rolu zápal a oxidatívny stres. Práve antioxidačné vlastnosti ako i reparačné schopnosti DNA spomínané v ďalších prácach môžu byť významným súčiniteľom pri prevencii onkologických ochorení.

Nielen spomínaní autori, ale i Danese a kolektív uvádzajú výsledky na základe ktorých dokáže prípravok z fermentovanej papáje významným spôsobom znižovať hladinu cukru v krvi u zdravých jedincov, pacientov s prediabetom i pacientov s diabetom druhého typu. Zaujímavým zistením skupiny z Maurícia je i štúdia v ktorej bol dokázaný vplyv fermentovanej papáje na zníženie množstva baktérií v ústnej dutine, napríklad Streptococcus mutans a Streptococcus mitis. Okrem už spomínaných prínosov tak produkt z papáje dokáže znižovať riziko tvorby dentálneho plaku, zubných kazov a zápalu ďasien.

PAPÁJA VÝRAZNE NAPOMÁHA PRI:

fermetovana-papaja-enzymy

  •     oslabenom imunitnom systéme
  •     vysokom cholesterole
  •     srdcových ochoreniach
  •     cystách, myómoch a rakovinových nádoroch
  •     zmierňovaní vedľajších účinkov chemoterapie a rádioterapie
  •     žalúdočných a črevných ochoreniach, gastritíde, hnačke, prebytočnej žalúdočnej kyseline, žalúdočných  vredoch, nadúvaní a hnačke
  •     črevných parazitoch
  •     podráždení  a zápalových zmenách tráviaceho traktu (ulceróznej kolitíde, Crohnovej chorobe, dráždivom hrubom čreve a chronickej hnačke)
  •     ochrane buniek proti voľným radikálom
  •     cukrovke  (vysokej hladine cukru, ťažké hojenie rán)
  •     reumatických ochoreniach
  •     kožných ochoreniach
  •     chronickej únave a strese
  •     Cirhóze pečene – Nealkoholová tuková choroba pečene (NASH)
  •     Očkovaní – zmierňuje negatívne následky očkovania
  •     Vírusových ochoreniach – zvyšuje hodnotu protilátok 2-3 krát

Fermentovaná papáya

 

Páčil sa vám môj článok? Zdieľajte ho cez:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.