Guarana a jej pôvod
Guarana, alebo oficiálne slovensky Paulínia nápojová, je popínavý ker pochádzajúci z juhoamerickej Amazónie, vyskytuje sa najmä v jej brazílskej časti. Jej plody veľkosťou pripomínajú kávové zrná, na povrchu sú červené a vo vnútri obsahujú tmavé až čierne semienko. Semená guarany obsahujú až dvojnásobné množstvo kofeínu v porovnaní s kávou – dve až štyri a pol percenta z ich celkovej hmotnosti. Ten rastlinu a jej plody zároveň výborne chráni pred bylinožravými zvieratami a hmyzom. Názov plodiny pochádza z jazyka domorodého brazílskeho kmeňa Tupí-Guaraní, z oblasti rozšírenia ktorého rastlina pochádza a ktorí ju i hojne využívajú. „Warana“ v preklade z ich jazyka znamená „ovocie pripomínajúce oči ľudí“.
Domorodci z guarany pripravovali nápoj tak, že jej rozdrvené sušené semená zalievali horúcou vodou s pridaním cukru. Európski kolonizátori doviezli guaranu na starý kontinent v šestnástom storočí a v päťdesiatych rokoch minulého storočia sa začala výraznejšie propagovať a komerčne využívať.
Obsah guarany
Hlavnými zložkami semien paulínie nápojovej sú proteíny, živica, škrob, kofeín, tuky a tanín. Guarana je najčastejšie využívaná v nápojoch, energetických nápojoch, ako i vo forme tabliet a extraktov. V južnej Amerike je štatisticky viac zastúpeným zdrojom kofeínu než káva a v tomto ohľade jej patrí v regióne prvé miesto. Jej užívanie je považované za bezpečné, nie je však vhodná pre tehotné ženy, dojčiace matky a pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Priaznivé účinky guarany na organizmus
Hoci sa guarana spomína najmä v súvislosti s vysokým obsahom kofeínu, jej priaznivý vplyv na učenie, pamäť a koncentráciu nie je zďaleka spôsobený len jeho prítomnosťou. K tomuto záveru prišli napríklad Haskell a Kennedy v roku 2007, kedy skúmali vplyv rôznych dávok guarany na ľudí v dvojito zaslepenej placebom kontrolovanej štúdii. Jednotlivé dávky predstavovali 37,5 až 300 miligramov a boli podávané odstupňovane. Dve nižšie dózy sa autorom javili s lepším efektom ako jedna vysoká, pričom za najefektívnejšiu vzhľadom na účinok zhodnotili dávku 75 miligramov.
Jej stimulujúce vlastnosti študoval i kolektív Moustakasa, Mezzia a Rodrigueza, ktorí sa zhodli na tom, že účinok paulínie je lepší, než je pri kofeíne samotnom a užívanie guarany tak predstavuje určitú pridanú hodnotu.
O čosi opatrnejšia pri hodnotení guarany je štúdia vedcov zo Sao Paula, Galduróza a Carliniho, ktorí sa venovali dlhodobému užívaniu guarany v skupine štyridsiatich piatich zdravých dobrovoľníkov vyššieho veku. Podľa záverov týchto autorov neprinieslo dlhodobé užívanie guarany u týchto ľudí výraznejšie zmeny v ich pozornosti a sústredení.
Povzbuďte svoj organizmus prírodne!
Ak hľadáte alternatívu k pravidelnému užívaniu kávy, navyše s ďalšími pozitívnymi efektami na organizmus, je pre vás guarana dobrou voľbou. Podobne ako pri iných povzbudzujúcich látkach je však pri jej užívaní namieste správna miera, ktorú výrobca udáva v rozmedzí troch až piatich gramov denne.
Zhrnutie účinkov guarany:
- povzbujúce účinky pre organizmus
- priaznivý vplyv na učenie
- zlepšená schopnosť pamäte
- vyššia miera koncentrácie