Čo je to zelený jačmeň
Jačmeň je spolu s pšenicou najstaršou kultúrne pestovanou plodinou, pričom jej pestovanie dominuje najmä v suchších oblastiach. Okrem toho, že ide o dôležitú priemyselnú obilninu, pozornosť sa najmä v poslednej dobe venuje i zelenému jačmeňu.
Ide o mladé listy jačmeňa zberané v dobe, kedy dosahujú 20 až 25 centimetrov, keďže v tejto fáze rastu vykazujú najvyšší obsah aktívnych zložiek prospešných pre ľudský organizmus. Listy sú po zbere opláchnuté vodou, vylisované a získaný extrakt sa suší šetrným spôsobom pri teplotách nepríliš prevyšujúcich tridsať stupňov Celzia. Vzniká tak svetlozelený prášok, ktorý pri rozpustení vo vode získava sýtozelený odtieň.
Účinky zeleného jačmeňa
Ak by sme čerpali výlučne z vedeckých zdrojov, výpočet pozitív mladých jačmenných lístkov možno nájsť napríklad v práci autorov Lahouara, El-Boka a Achoura, kde sa uvádza, že sú zdrojom širokého spektra vitamínov, minerálov a aminokyselín a majú antioxidačné, protizápalové i protirakovinové vlastnosti. Pomáhajú pri správnom zažívaní, pozitívne vplývajú na krvný obeh a pomáhajú pri niektorých chronických ochoreniach.
Použitie zeleného jačmeňa
Zelený jačmeň je obľúbeným potravinovým doplnkom napríklad v Japonsku, krajine známej dlhovekosťou jej obyvateľstva. Nečudo, že viacero vedeckých štúdií na jeho tému pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka. Autorský kolektív Katsunori Yamauru uskutočnil viacero pokusov na myšiach, pri ktorom sa venuje najmä pozitívnym účinkom prípravku pri zvládaní stresu. Autori vo svojej práci spomínajú stres a rýchly životný štýl ako spúšťač depresie a mnohých ďalších ochorení. Sledovanými zvieratami boli myši, ktoré v pokusoch vystavili dlhodobému stresu napríklad núteným plávaním v okrúhlych nádobách. Stres oveľa lepšie zvládali zvieratá, ktoré dostávali počas piatich predchádzajúcich dní 400 až 1000 miligramov zeleného jačmeňa na kilogram svojej hmotnosti. Autori predpokladajú, že ide o priaznivý vplyv prípravku na činnosť hipokampu zvierat a v práci spomínajú priaznivý antidepresívny účinok jačmeňa. Hipokampus je dôležitou súčasťou mozgu človeka a ďalších stavovcov a hrá dôležitú úlohu pri konsolidácii informácií z krátkodobej pamäti do dlhodobej pamäti a priestorovej orientácie.
Účinné látky v zelenom jačmeni
Autori Meng, Irino a Kondo sa v článku uverejnenom v roku 2015 v periodiku Journal of Natural Medicines s pozitívnymi výsledkami svojej práce venovali výskumu účinkov látok obsiahnutých v zelenom jačmeni na potláčanie rastu rakovinových buniek B16. Flavonoid tricín v nich obsiahnutý vykázal vyššiu inhibičnú činnosť biosyntézy melanínu, ako s ním porovnávaný arbutín.
Zelený jačmeň pre zdravie organizmu
Hoci sme spomenuli len niekoľko oblastí, v ktorých má zelený jačmeň preukázateľný pozitívny vplyv najmä v prevencii ochorení, benefity prináša v celkovom zlepšení stavu organizmu, pričom sa spomínajú následné zlepšenia pri kožných problémoch spojených so zlepšením stavu vnútorných orgánov, pri úprave hmotnosti i civilizačných ochoreniach. Zelený jačmeň možno označiť ako overený a zdraviu prospešný potravinový doplnok s mnohými pozitívami pre ľudský organizmus.
Zhrnutie účinkov zeleného jačmeňa:
- cenný zdroj vitamínov, minerálov a aminokyselín
- antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti
- napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu
- priaznivý vplyv na krvný obeh
- odvracia kožné problémy
- celkové zlepšenie zdravotného stavu
V prípade záujmu o zelený jačmeň v kombinácii s ďalšími účinnými látkami navštívte stránku – Amazon Superfood